Domates; İkiçenekliler sınıfının, Patlıcangiller familyasından otsu, bir yıllık bir sebze bitkisidir. İlk kez Güney Amerika’da ortaya çıktığı bilinir. Amerika’nın keşfinden sonra İspanya, Portekiz, İtalya yoluyla dünyaya yayıldı. Ilık ve sıcak nemli iklimleri sever. Akdeniz ve tropik ülkelerde bütün yıl tarımı yapılabilir. Türkiye’de yüksek yerlerin dışında her yerde yetişir. 50-200 cm boyunda çok dallı, tüylü gövdeli, yaprakları yeşil tüylü parçalıdır. Gövde ve yapraklar özel kokuludur. Çiçekler erdişi, sarı, salkım durumunda, çiçek örtü yaprakları ve eşey organları beşlidir. Meyvesi etli (yassı, yuvarlak, oval ve dilimli) ham iken yeşil, olgunlukta kırmızı, morumsu ya da sarıdır. Tohumlar meyvenin içine gömülmüş çok sayıdadır. Kök, saçaklı yan köklüdür. Meyve bileşiminde protein, karbonhidrat, kalsiyum, beta karotin A, B, C ve K vitaminleri, mineraller bulunur. Domates bitkisinin doğal olarak yetişen 12 türü vardır.