Seydikemer İlçemiz'den Yörüklerin Yüzlerce Yıllık Göç Yolları Tescilleniyor.


Seydikemer İlçemiz'nde Yörüklerin Yüzlerce Yıllık Göç Yolları Tescilleniyor.

Seydikemer Belediyemiz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Yörük Türkmen Araştırmaları Merkezi (YÖRTÜMER) ve Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu iş birliği ile  Seydikemer ilçesimizde yörük göç yolları ve bu yolları üzerindeki eserlerin tespit edilmesine ilişkin GEKA destekli projenin çalışmaları ile ilgili tanıtım toplantısı Seydikemer ilçesimizin Bayır Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

Proje ile yörüklerin bölgede göç için kullanmış oldukları yolların tespit edilmesi, kayda geçirilmesi ve bu göç yolları üzerinde mevcut olduğu düşünülen eserlerin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor. Göç yollarının ve göç yolları üzerinde eserlerin gün yüzüne çıkarılması ile hem kültüre hem de turizme katkı sağlaması amaçlanıyor proje ile.

Tanıtım toplantısında Seydikemer Belediye Başkanımız Yakup Otgöz, projenin amacı ile ilgili olarak: "Bu projenin birinci amacı; atalarımızın geçmiş olduğu yolları belirlemek. İkincisi ise burada ki atalarımızın bize bıraktıkları eserleri gün yüzüne çıkarmak ve kayıt etmek. Bugüne kadar bunları biz hep büyüklerimizden kulaktan duyduk. Neredeydi, nasıldı. Ancak bundan sonra bunlar kayıt altına alınacak. Gelecek nesiller; bizim atalarımız bu topraklarda bu yollarda gitmiş diyebilecekler. Bu yollar bu güzergahlar bundan sonra hem turizme hem kültüre kazandıracak inşallah diye düşünüyorum."

Belediye  Başkanımız Yakup Otgöz, projenin amacının ardından GEKA olmak üzere projeye destek veren herkese teşekkür etti. "Burada tabi ki hocalarımız, çalışıyor. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Yani kaya resimleri çıkıyor, hocalarımız çalışacak gün yüzüne tamamen çıkaracaklar ve açıklayacaklar.  Kültür Bakanlığımızın da burada desteği çok fazla.  Bu konu da önümüzü açıyorlar. Tarihi eserleri yolları hanları ne varsa gün yüzüne çıkarmak ve kayıt altına almak. Burada en büyük emek hocalarımızdan çıkıyor. Onlara teşekkür etmek istiyorum. Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Devrim Karakuş'un emeği çok fazla. Bahri abimin emeği çok fazla, bu yaşta aramızda hala çalışıyor. Ramazan Kıvrak'ın emeği çok fazla. Yıllarını verdi, bankadan emekli olduktan sonra bu işlere adadı kendini. Bu konuyla ilgili ülkede basmadığı toprak kalmadı. İsmail Kerimoğlu'nun emeği çok fazla; Seydikemer'imizin bütün yükünü o çadırlarda çekiyor. Allah kolaylık versin. Ben tüm desteği olan herkese teşekkür etmek istiyorum.

Bu çalışmaların devam etmesi, en büyük dileğimiz. Sonuna kadar gitmeliyiz. Biz belediye olarak üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağız, şüpheniz olmasın. Bu projenin yapılmasında emeği geçen, ekonomik bakımdan destek veren GEKA'ya, belediye personeli çalışan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

 

Hayırlı şekilde başladık, hayırlı şekilde bitireceğimize de inaniyorum. Bu dağlarda daha çok eserler çıkacak; Sadece bu bölgede değil. Akdağ'da da eserler çıkacak diye düşünüyorum ben. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.  Hepinize saygılar sunuyorum. " dedi.

Boğalar Eski Muhtarı Bahri Boğa: Atalarımız bu yollarda konaklama yerinde hanlar yapmışlar.

Ben, 76 yaşındayım askere gidinceye kadar bu yolları, yaya yürüdük onun için bu yolları gayet iyi biliriz, buradaki  yaşantıyı. Yörüklerin yaşantısını çok iyi biliriz. Yörüklük orta asyadan bu tarafa geliyor . Yerleşe yerleşe, hala daha yerleşik düzene geçemeyen yörüklerimiz var ama bu yöremiz yerleşik hataya geçeli uzun zaman oldu. Yayla sahil olunca da göç yollarımız Gündeme geliyor.

Atalarımız bu yollarda konaklama yerinde hanlar yapmışlar. Su başlarında hanlar yapmışlar sarnıçlar yapmışlar. Suyun olmadığı yerlerde sarnıç yapılmış. Yolunuz açık olsun inşallah. Kültürümüze bir hizmet ediyorsak; bu konuda bir yardımcı olabiliyorsak, bir virgül bir nokta katkımız varsa ne mutlu bizlere.

Muğla Sıtkı Koçman Doç.Dr Mustafa Gökçe:  Göç yolllarını tespit edip hem kültürümüze hem turizme kazandırmak istiyoruz.

Amacımız, Beşkaza'daki Seydikemer'de ki göç yolllarını tespit edip hem kültürümüze hem turizme kazandırmaktı. biz yüzlerce yıldır burada bu yaşamı sürdürüyoruz, buralardan göç ediyoruz. Hanlar sardıçlar yapmışız, ölülerimizi  gömmüşüz. Çoğu zaman gözümüzden kayboluyor, Unutulmak üzere. Çünkü artık yaşam değişti geleneksel yaşamdan uzaklaşıyoruz. Dolasıyla bunları korumak sahip çıkmak gerekiyordu. Bu proje gündeme geldi. Sağolsun başkanımız bizi destekledi. Sivil toplum kuruluşlarımız bizi destekledi. Yörük Türkmen Derneklerimiz, Beşkaza Platformumuz aynı şekilde bizi destekledi. Bizde üniversite olarak işin içinde yer aldık. Seydikemer merkezden başlayıp ulaşabildiğimiz en zirveye kadar göç yolu üzerinde ki türklere ait her türlü maddi kültür eserlerini tespit etmek amacımız.

Yörük Kültür Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak: "Evliya Çelebi bu yollardan, Kemer'de ki tahta köprüden geçiyor."

350 yıl önce Evliya Çelebi bu yollardan geçiyor bu göç yolunu Kemer’deki tahta köprüden geçip, gecelediği  Kınık’ın Bozyaka bölgesinde Urluca köprüsünün önünde bahsediyor.

Bugün de bu göç yolunun belgelenmesi atalarımızın yüzyıllardır yürüdüğü bu göç yolunun belgelenmesi gurur kaynağı. Bu çalışmaların faydası da eserlerin yaşamasına vesile olacak belgeleyince işaretleyince herkes bunu koruma alacak, yıkılmayacak. Bu çalışmada üniversitemize Seydikemer Belediyemize katkı veren derneklerimize muhtarlığımıza Beşkaza platformuna kim destek veriyorsa verecekse hepsine teşekkür ederiz sağ olun varolun.

Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Kerimoğlu: "Bu yollarda ecdadımız, çok çileler çekmişler"

Bahar geliyor yola çıkıyorsun hava güzel ama yörük; bir fırtınaya yağmura yakalanırdı. Tabi bu hanların o zaman çok faydası var. Bu hanlar yalnızca bizim yörüklerin değil, tacirlerin, ticaret yapanların atların kaldığı bir yer olmuştur.

Bu yollarda ecdadımız, atalarımız çok çileler çekmişler. Tabiki bunların bu yurtlarını hakkaten gündeme getirmek Seydikemer'imiz içinde geliri olacaktır inşallah. Turizme de katkısı olacaktır. Bu konuda ben Seydikemer Belediyemize, Başkanımıza, yönetimimizi çok takdir ediyorum ve teşekkür ediyorum.

Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Devrim Karakuş;  Biz artık biliyoruz ki atalarımız gayet büyük ve güzel eserler bırakmışlar.

"İki tane çalışma yapılıyor burada. Bir tanesi yüzey araştırması dediğimiz tarihimizden bu yana bize ait olan Tüm eserleri tespit etmek ve bunu bilimsel anlamda da tescilli hale getirmek. Bu saatten sonra artık bilimsel temellere dayandırılacak. Bir diğer çalışmamız GEKA’nında destekleriyle yine  Seydikemer Belediyesi tarafından yürütülen çalışma. Yörük göç yollarındaki tüm somut eserleri yine tespit ediliyor, tecil altına alınıyor. Biz artık biliyoruz ki atalarımız gayet büyük ve güzel eserler bırakmışlar. 

Ben bu noktada yıllardır kendi yaşantısını da bize aktaran Boğalar muhtarımıza, Seydikemer’de Dernek Başkanımız olan İsmail Bey'e,  yörüklüğün ismi duyulmamışken onun ne demek olduğu bilinmemişken elinde bir kamera dağ tepe toprak gezip onları kayıt altına alan Dünya’ya Türkiye’yi tanıtan. Yine yaşayan bir değerimiz olan Ramazan Kıvrak abimize

Her bir telefonumuza daha ilk seferinde açarak bu topraklara dair bu toprakların değerlerini turizme kültürüne sporuna açmaya çalışan değerli belediyemize, Yakup başkanımızın şahsında tüm çalışanlar olarak Muğla’da yaşayan hemşerilerimizin selamını iletiyoruz sizinle gurur duyuyoruz iyiki varsınız iyiki de var olacaksınız."

Tanıtım toplantısına; Belediye Başkanımız Yakup Otgöz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç.Dr.Mustafa Gökçe, Öğretim Görevlisi Osman Köse, Aksaray Üniversitesi'nden Doç.Dr. Remzi Kuzuoğlu, "Türkistan'dan Uzak Diyara Beşkaza Fethiye ve Seydikemer Yörükleri" kitabının yazarı ve Yenice İlköğretim Müdür Yardımcısı Eren Fehmi Eroğlu, Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Devrim Karakuş, Yörük Kültür Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Kerimoğlu, Boğalar Eski Muhtarı Bahri Boğa ve basın mensuplarının katılım gösterdi. Seydikemer Belediye Başkanımız Yakup Otgöz ayrıca tanıtım toplantısında projede yer alanlara katılım belgesi verdi.


Okunma Sayısı: 2290